Vad är Big Data? Definition, hur det fungerar och användningsområden

Vad är Big Data? Definition, hur det fungerar och användningsområden

Om du någonsin har öppnat LinkedIn, slagit på nyheterna eller läst en rapport om framtiden för teknikindustrin, har du stött på begreppet ’big data’. Du kanske till och med har undrat vad det betyder. Visst, du vet vad ’data’ betyder, men vad är det exakt om en bit data som gör den ’stor’?

Detta buzzword används i många företag och organisationer för att hänvisa till den enorma mängd information de genererar och samlar in varje dag. Idag kommer vi att utforska definitionen av big data, hur företag använder det och dess fördelar och nackdelar.

Vad är big data?

Begreppet ’big data’ myntades först i början av 2000-talet, när allt fler konsumenter började använda internet och elektroniska enheter på arbetsplatserna och i hemmen.

Tidigare var de flesta data ”strukturerade”, vilket innebar att de var organiserade i en fördefinierad format som kalkylblad eller databaser. Denna data hanterades enkelt med traditionella metoder för databehandling, såsom statistisk analysprogramvara.

Men med introduktionen av smarta enheter och IoT började allt mer data produceras varje dag.

År 2023 kommer cirka 328,77 miljoner terabyte data att skapas varje dag. För att sätta det i perspektiv skulle det ta dig eller mig 3,3 miljoner år att ladda ner all data som skapas på bara en dag med en standard 100 Mbps internetuppkoppling.

Data som samlas in av företag idag, inklusive från sociala medier-inlägg, e-post, sensordata och kundtransaktioner, är vanligtvis ostrukturerade, vilket innebär att de är för stora och komplexa för att bearbetas och analyseras med traditionella metoder för databehandling.

Idag förlitar sig företag på big data för att fatta datadrivna beslut och kräver experter för att stödja sina processer för hantering av big data.

Exempel på stora data

Låt oss titta på några exempel på vad big data innebär i praktiken. Big data omfattar vanligtvis ostrukturerad eller semi-strukturerad data, vilket inkluderar många typer av data och källor.

Om du instämmer med följande påståenden kan det vara en bra idé för dig att outsourca din ReactJS-utveckling:

 • Textdata: E-postmeddelanden, sociala medieinlägg, kundrecensioner, chattmeddelanden och supportbiljetter.
 • Multimediadata: Bilder, videor och ljudinspelningar som inte är i strukturerat format.
 • Webbdata: Webbsidor, metadata, HTML, sociala medieanvändarprofiler, bloggar, forum och annat online-innehåll.
 • Sensordata: Data som genereras av IoT-enheter som smarta hem, bärbara enheter och andra anslutna enheter som genererar stora volymer av ostrukturerad data.
 • Geospatial data: Data från GPS-system, platsbaserade tjänster, kartor och annan platsbaserad data.
 • Maskindata: Loggfiler, prestandamätningar, felmeddelanden och annan data som genereras av programvaruapplikationer, servrar och nätverksenhet.
 • E-handelsdata: Online-shoppingplattformar genererar mycket information, inklusive produktinformation, kundorder och betalningsinformation.

Användning av big data: Vad är vikten av big data?

Idag förlitar sig företag i alla storlekar på dataanalys för att informera sina beslut, vilket hjälper dem att ligga steget före konkurrensen samtidigt som de uppfyller sina kunders förväntningar. Big data tillåter organisationer att få insikter om kundbeteende, marknadstrender och andra avgörande affärsfaktorer.

Med rätt verktyg och processer på plats för att hjälpa dem att analysera de stora datamängder de samlar in kan företag identifiera mönster och trender som gör det möjligt för dem att förbättra verksamhetsdriften, öka effektiviteten och minska kostnaderna.

Vilka företag fokuserar på big data?

Många företag inom olika branscher utnyttjar big data för att förbättra sin verksamhet. Inte oväntat leder techjättar som Google och Amazon laddningen när det gäller big data-innovation. Dessa giganter har använt big data-teknologi för att ligga i framkant när det gäller att lansera nya produkter och tjänster som deras kunder kommer att älska.

Och nu används big data alltmer av återförsäljare som Walmart för att bättre förstå sin kunds beteende och sjukvårdsorganisationer för att utveckla mer effektiva behandlingar och personlig medicin.

5 exempel på användning av stordata

För att verkligen måla en bild av stordatas användning, låt oss utforska 5 bra exempel på stordataanvändning.

 • Netflix: Netflix använder stordata för att analysera tittardata och ge personliga rekommendationer till sina användare. Genom att analysera tittarvanor, sökhistorik och annan data kan Netflix ge mer målinriktade innehållsrekommendationer, vilket ökar tittarinteraktionen och kundlojaliteten.
 • Uber: I 2014 började ride-hail tjänsten Uber arbeta med en lösning för stordata för att hjälpa till att optimera sin effektivitet, tillförlitlighet och skalbarhet. Genom att analysera realtidsdata, inklusive trafikmönster, efterfrågan och utbud, kan Uber förbättra sina tjänster. Det har också använt stordata för att förbättra funktionaliteten och hastigheten i sin app.
 • Coca-Cola: Dryckestillverkaren Coca-Cola har använt stordata för att analysera kundbeteende och optimera sina marknadsföringsinsatser. Genom att analysera kunddata kan Coca-Cola bättre förstå konsumentpreferenser och rikta sina marknadsföringsinsatser mer effektivt.
 • John Deere: Genom att analysera data från sensorer på sina traktorer och annan utrustning kan jordbruksutrustningstillverkaren John Deere identifiera områden för förbättring och utveckla mer effektiva och effektiva jordbrukslösningar.
 • American Express: American Express är ett utmärkt exempel på innovativ teknik inom finanssektorn. Betalkorts-specialisten har använt stordata för att upptäcka bedrägeri; genom att analysera kundtransaktioner i realtid kan American Express identifiera misstänkt aktivitet och förhindra bedrägliga transaktioner, vilket skyddar företaget och dess kunder.

Vad gör big data-ingenjörer?

Big data-ingenjörer är ansvariga för att utforma och implementera big data-lösningar för företag. De är vanligtvis specialister som är utbildade i att använda avancerade verktyg och teknologier som kan bearbeta stora mängder data. De kommer också att förstå data-modeller i big data.

Dessutom är de ansvariga för att säkerställa säkerheten och integriteten av ett företags data.

Fördelar och nackdelar med Big Data

Big data har många fördelar för företag och organisationer. Tyvärr finns det också nackdelar med att använda big data. Det innebär inte att företag bör undvika att använda big data (det är inte mycket av ett alternativ nuförtiden), men det är viktigt att förstå utmaningarna som man behöver övervinna.

Låt oss utforska båda sidorna av frågan.

Fördelarna med Big Data:

To really paint a picture, let’s explore 5 great examples of big data in use.

 • Ger värdefulla insikter i kundbeteende, marknadstrender och andra kritiska affärsfaktorer
 • Möjliggör för företag att förbättra sin verksamhet, minska kostnader och öka intäkterna genom beslut som är baserade på data
 • Kan hjälpa till att identifiera nya affärsmöjligheter och områden för tillväxt
 • Möjliggör mer precisa förutsägelser och prognoser baserade på historisk data
 • Värdefulla insikter hjälper företag att förstå sina kunder, vilket gör att de kan optimera befintliga produkter och lansera nya tjänster för att möta deras behov
 • Förbättrar samarbetet och kommunikationen mellan avdelningar och team

Nackdelarna med Big Data:

 • Kostnaden för att implementera och underhålla big data-lösningar kan vara hög
 • Komplexiteten hos Big Data kräver specialiserade färdigheter och expertis
 • Att hantera stora mängder känsliga data, som kunddata, kräver ökad uppmärksamhet på datasekretess och säkerhet. Eftersom företag måste följa regler som GDPR är det viktigt att investera i dataskydd.
 • Dataintegritet är avgörande för att fatta bra datainformerade beslut. Om data samlas in från flera källor (eller om den är ofullständig) finns det en risk att företagets data inte är av hög kvalitet.
 • Risken för dataintrång och andra cybersäkerhetshot kan vara högre med Big Data-lösningar.

Du kan också läsa artikeln om för- och nackdelar med att outsourca big data engineering.

Slutliga tankar

Idag är stora data en integrerad del av affärsbeslut. Så, stora data är här för att stanna.

Takten som företag och enskilda skapar och samlar in data kommer bara att fortsätta att växa när fler enheter lanseras på marknaden och världens befolkning expanderar. För enskilda företag kommer detta att vara oerhört värdefullt, vilket gör att ledare kan få användbara insikter om kundbeteende, marknadstrender och andra kritiska affärsfaktorer.

Eftersom teknologin fortsätter att utvecklas runt oss, är allt vi kan göra att försöka hålla jämna steg med utvecklingen. Det finns så mycket att vinna från stora data, så företag som vill fortsätta vara konkurrenskraftiga på en föränderlig marknad skulle vara kloka att investera i att implementera och upprätthålla sina stora dataförmågor.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Vad är big data inom företag?
"Big data inom företag" syftar på de stora datamängder som företag kan analysera för att hitta värdefulla insikter. Dessa insikter kan sedan användas för att fatta datadrivna beslut som förbättrar verksamheten.
Hur fungerar big data?
Big data använder avancerade analysverktyg för att bearbeta, hantera och analysera stora och komplexa datamängder. Detta inkluderar användning av verktyg som mjukvara för databehandling, molnbaserade lösningar och data visualiseringsappar.
Var används big data?
Vilket företag som helst kan använda big data för att informera sina beslutsfattande processer, inklusive de inom hälso- och sjukvård, finans, detaljhandel och tillverkningsindustrierna.
Vilka är fördelarna och utmaningarna med big data?
Fördelarna med big data inkluderar värdefulla insikter, tillväxtmöjligheter, precisa prognoser och optimerade produkter. Nackdelarna inkluderar komplexitet, datakvalitet och risken för cybersäkerhetshot.
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

SENASTE ARTIKLARNA

Vi sätter ihop, du skalar upp

Vi samlar ditt offshore-team, administrationen, personalresurserna och förser dig med en dedikerad europeisk kontaktperson så att du kan fokusera på det du gör bäst - växa!

Låt oss hjälpa dig att sätta ihop ditt utvecklingsteam

Låt oss hjälpa dig att skräddarsy ditt team efter dina behov. Har du frågor kring våra processer? Är du redo att utöka ditt team? Fyll i formuläret så kontaktar vår engagerade personal dig inom 24 arbetstimmar.