API: er. E-handelsplattformar. Animerade landningssidor. Om du vill bygga något som fungerar på eller är tillgängligt via webben måste du välja ett webbutvecklingsramverk.
Att bygga webbaserade applikationer erbjuder många fördelar för företag, och att använda ett webbutvecklingsramverk gör det möjligt för team att skapa funktionella applikationer utan besväret med att använda traditionella metoder.
Men med dussintals alternativ tillgängliga kan det vara en mardröm att ta reda på vilket som är rätt för dig och ditt företag. Innan du startar ditt nästa projekt, läs igenom vår lista över 10 webbutvecklingsramverk du bör utforska 2023.
Förenklat kan man säga att ett ramverk ger utvecklare en uppsättning verktyg som erbjuder en användbar struktur vid byggande av applikationer och mjukvara. Webbutvecklingsramverk erbjuder specifikt en bibliotek fullt av förbyggd kod, mallar och komponenter som gör att utvecklare snabbt kan bygga robusta webbapplikationer, såsom API:er och webbaserade tjänster.
De viktigaste fördelarna inkluderar förbättrad (och konsistent) kodkvalitet och förenklad underhåll, vilket gör att utvecklare enkelt kan skala upp sina applikationer.
Vilka är några exempel på webbapplikationer?
En webbapplikation är en app som nås via en webbläsare, från webbplatser till mobilappar. Några specifika exempel inkluderar e-postprogram, e-handelskorgar och sociala medieplattformar.
Klar på vad en webbutvecklingsramverk är? Låt oss utforska de 10 toppwebbramverken som kommer att dominera marknaden 2023.
1. React.js
React.js är en JavaScript-bibliotek som är populär för att bygga användargränssnitt. En av de bästa webbutvecklingsramverken, React.js används ofta av globala företag som Meta, Discord och Airbnb.
React.js erbjuder en flexibel approach för att bygga användargränssnitt. Utvecklare gillar denna flexibla struktur eftersom det stöder enkel underhållning, är känt för sin höga prestanda och skalbarhet, och ger en mångfald av tredjepartsbibliotek.
En ytterligare fördel med att använda React.js är att detta ramverk underhålls av Facebook och en bredare användargrupp. Detta är bara en aspekt som hjälpte den bli ett av de mest populära frontend-ramverken år 2022!
React.js fördelar:
- Lätt att förstå och underhålla
- Erbjuder förbättrad prestanda och skalbarhet
- Stödjer optimerade renderingprocesser
- Ger förbättrad applikationsprestanda
- Inkluderar ett brett utbud av tredjepartsbibliotek och verktyg
React.js användningsområden:
- Användargränssnitt
- En-sidiga applikationer
- Mobilapplikationer, inklusive för iOS och Android
- Storskaliga projekt
2. Vue.js
Vue.js är en alternativ JavaScript-baserad webbutvecklingsram som ofta används för att bygga användargränssnitt. Det är lätt att lära sig och använda, vilket är varför det är populärt bland nybörjare. Denna enkelhet lockar utvecklare som behöver bygga komplexa applikationer snabbt med hjälp av dess intuitiva API och tredjepartsbibliotek.
Vue.js har vunnit popularitet på senare tid på grund av sin enkelhet och eftersom det är lättviktigt och mycket anpassningsbart. Med en växande community och stöd från stora företag som Alibaba, är vi intresserade av att se vilka projekt som skapas med Vue.js i år.
Fördelar med Vue.js:
- Lätt att lära sig
- Mycket anpassningsbar
- Lättviktig
- Stödjer god prestanda
Användningsområden för Vue.js:
- Användargränssnitt
- Enkelsidiga applikationer
- Mobilappar
- Mediumstora projekt
3. Django
Django är en Python-baserad öppen källkod webbutvecklingsram som tillhandahåller en högnivåstruktur för att bygga applikationer. Django ger ingenjörer (nästan) allt de behöver för att bygga eleganta och skalbara webbapplikationer. Dessutom är denna skalbara ram populär för sin säkerhet och användarvänlighet.
Fördelar med Django:
- Lätt att använda
- Snabb programmering
- Säker och skalbar
Användningsområden för Django:
- Fullstack-webbapplikationer
- Spel och interaktivitet
- E-handelsplattformar
4. Laravel
Laravel är ett av de nyare alternativen på vår lista. Laravel är en PHP-baserad webbutvecklingsram som är populär bland ingenjörer för sin enkelhet, skalbarhet och anpassningsbarhet. Laravel följer den modell-visnings-kontroller (MVC) arkitektoniska modellen och är perfekt för att bygga moderna applikationer.
Laravels fördelar:
- Snabb utveckling
- Modulär design
- Enkel att använda
- Säker
Laravels användningsområden:
- Full-stack webbapplikationer
- E-handelsplattformar
- Innehållshanteringssystem
5. Ruby on Rails
Ruby on Rails, en öppen källkodsram som använder Ruby-språket, fungerar på Linux och erbjuder en hög nivå av struktur för webbutveckling. Dess enkelhet, skalbarhet och flexibilitet är vad som gjorde Ruby till Airbnb och BaseCamps förstaval vid utveckling av databaser och servrar.
Ruby on Rails fördelar:
- Snabb utveckling
- Enkel att lära sig
- Skalbar
- Väl stödd
Ruby on Rails användningsområden:
- Full-stack applikationer
- E-handelsplattformar
- Innehållshanteringssystem
6. Spring
Spring – en annan öppen källkodsram baserad på Java – är ett populärt val för webbutveckling. Uppskattat av utvecklare för dess enkelhet, vilket gör att hantering av infrastruktur är enkelt, säkerhet och skalbarhet. Dess kompatibilitet med flera databaser och webbservrar ökar dess attraktivitet.
Springs fördelar:
- Modulär design
- Företagsanpassad
- Mycket skalbar
- Väl stödd
Springs användningsområden:
- Full-stack applikationer
- Företagslösningar
- Mikrotjänster
7. Express.js
Express.js-ramverket skapades specifikt för att bygga RESTful API:er med Node.js. Det här back-end-ramverket är ett utmärkt val för företag som behöver utveckla komplexa applikationer snabbt. Express ökade i popularitet nyligen när Node.js har blivit populärt i några av de största globala företagen.
Express.js fördelar:
- Lättviktig
- Enkel att använda
- Mycket anpassningsbar
- Bra prestanda
Express.js användningsområden:
- Webbservrar
- RESTful API
- Enstaka sidapplikationer
- Mikrotjänster
8. Flask
Flask, ett lättviktsbaserat Python-baserat webbutvecklingsramverk, används ofta för att skapa små till medelstora applikationer. Detta mikro-ramverk har vunnit mark på grund av dess användarvänlighet eftersom det inte förlitar sig på externa strukturer, vilket gör det idealiskt för att bygga mobilapplikationer med begränsade resurser. Flask erbjuder verktyg som mallmotorer, autentisering och databas-migreringar för att förenkla processen.
Flasks fördelar:
- Lättviktig
- Lätt att lära sig
- Mycket anpassningsbar
- Bra prestanda
Flasks användningsområden:
- Webbservrar
- RESTful-API
- Små till medelstora projekt
- Mikrotjänster
9. Symfony
Symfony, ett mångsidigt PHP-baserat webbutvecklingsramverk, ger en omfattande struktur för programvaruskapande. Utmärkt för sin skalbarhet, säkerhet och användarvänlighet, utrustar Symfony utvecklare med förbyggda komponenter och bibliotek för att enkelt bygga komplexa företagsapplikationer.
Symfonys fördelar:
- Mycket anpassningsbar
- Modulär design
- Bra prestanda
- Väl understödd
Symfonys användningsområden:
- Fullstack-applikationer
- E-handelsplattformar
- Innehållshanteringssystem
10. Angular
Angular, ett webbutvecklingsramverk baserat på TypeScript, följer det arkitektoniska mönstret modell-vy-kontroll (MVC) och används vanligtvis för att skapa skalbara och robusta webbapplikationer. Dess kraftfulla funktioner och starka stöd från samhället bidrar till dess popularitet, särskilt vid utveckling av företagsapplikationer. Med sina omfattande funktioner och stöd från samhället förväntas Angular fortsätta att öka i popularitet.
Angulars fördelar:
- Kraftfull
- Mycket anpassningsbar
- God prestanda
- Välstött
Angulars användningsområden:
- Användargränssnitt
- Enkelsidiga applikationer
- Företagslösningar
- Storskaliga projekt
Att förstå vilket programutvecklingsramverk som är rätt för ditt projekt kan vara utmanande. För att hjälpa dig att fatta rätt beslut och komma igång med ditt projekt har vi skapat en guide med våra bästa tips:
Överväg dina projektbehov
Innan du väljer en webbutvecklingsram bör du överväga dina projektbehov.
Till exempel, om du bygger en mindre applikation, kan du vilja välja en lättviktsram som Flask eller Vue.js. Å andra sidan, om du bygger en storskalig webbapplikation, skulle vi rekommendera att du överväger mer robusta alternativ som Django eller Laravel.
Titta på ditt teams expertis
Du bör också överväga ditt teams expertis innan du väljer en webb- eller mobilutvecklingsram. Om ditt team har erfarenhet av Python kan du vilja välja en ramverk som Django. Likaså, om dina utvecklare har erfarenhet av PHP, är det klokt att välja Laravel eller Symfony. Om du inte har kapaciteten internt kan du alltid outsourca dina webbutvecklingsbehov.
Stöds ramverket?
Du bör också överväga ramverkets community support innan du gör ett val. De som har stora och aktiva samhällen är mer benägna att erbjuda uppdaterad dokumentation, buggfixar och säkerhetspatchar – vilket blir till hjälp när problem uppstår.
Granska tidigare prestationer
Du bör också överväga ramverkets prestanda. Användarupplevelsen kommer att avgöra framgången för din webbapp-lansering, så du kommer att vara tacksam för att du valde en optimerad för prestanda och skalbarhet. Alla dessa faktorer samverkar för att hjälpa utvecklare att skapa snabba och responsiva applikationer.
Osäker på var du ska börja? WeAssemble finns till hands för att hjälpa dig bygga upp ett expertteam av utvecklare som är väl bevandrade i alla dessa ramverk och mer därtill. Kontakta oss för att lära dig mer om de trender som vi förväntar oss kommer att dominera på teknikområdet under 2023 och för att få tillgång till offshoreprogramutveckling till konkurrenskraftiga priser. Kontakta oss idag för att förverkliga din app-idé.