Hur man sparar ett misslyckat programvaruprojekt

Hur man sparar ett misslyckat programvaruprojekt

Vad är projektmisslyckande?

Om ditt projekt misslyckas är det inte på rätt spår att leverera det som krävs av det. Framgångsrika projekt levererar till budget, i tid och uppfyller intressenternas förväntningar.

Statistik om projektfel

Enligt Gartner misslyckas åtminstone 85% av stora data-projekt. Chockad? Det borde du inte vara — höga projektmisslyckandetakt inom techindustrin är ett långvarigt problem. Låt oss titta på några andra statistik över projektmisslyckanden:

  • Företag som underskattar vikten av projektledning för att driva förändring ser en ökning av sin projektmisslyckandetakt med 67%
  • Verkställande ledare anser att organisatorisk smidighet, val av rätt teknologier och att säkra relevanta färdigheter är de främsta faktorerna för projektframgång
  • En undersökning fann att genomsnittlig IT-projekt överskrider budgeten med 27%
  • Brist på tydliga mål är den vanligaste faktorn för projektmisslyckande och identifieras som den viktigaste faktorn för misslyckande av 37% av respondenterna
  • 44% av projekt misslyckas på grund av bristande överensstämmelse mellan företaget och projektets mål

Hur man får ett misslyckat projekt tillbaka på rätt spår i fem steg

Misslyckade projekt kan innebära stora ekonomiska förluster för ett företag. Här är de fem stegen som hjälper dig att rädda ett misslyckat projekt.

Analysera problemet

Det kan vara lätt att skylla problem på tekniken, särskilt när man arbetar med mjukvaruutvecklingsprojekt. Men Gartner-analytikern Nick Heudecker argumenterar för att problemet inte är tekniken — det är du.

Så, vad orsakar att projekt misslyckas? Oftare än inte orsakar små ineffektiviteter, konflikter eller misstag projektmisslyckanden. Låt oss titta på några exempel:

  • En nyckelteammedlem lämnar projektet eller företaget
  • Konflikter mellan teammedlemmar eller misslyckande att nå samförstånd stoppar framsteg
  • Undermålig mjukvara och kod orsakar förseningar
  • Brist på planering leder till ineffektiviteter och missade deadlines
  • Dåligt hanterad ”scope creep” äter upp budgeten

Med en potentiellt oändlig lista över skäl till varför ett projekt kan vara på väg mot misslyckande är det väsentligt att förstå roten till de problem ditt team står inför. Medan dåligt organiserade projektmål och ineffektiv projektledning är betydande bidragande faktorer får du inte bortse från problem med din befintliga källkod, dokumentation och databaser.

Granska hela projektet, från projektledning till databasuppställning, för att ta reda på vilka problem som behöver åtgärdas innan du kan gå vidare.

Omdefiniera projektmål

Nu när du har upptäckt vad som har gått fel kan du fokusera på att göra förbättringar. Det första steget framåt är att omdefiniera projektets mål. Tidslinjer och budgetar har förmodligen ändrats sedan du först satte dina mål.

Projektledaren eller ledaren är ansvarig för denna uppgift, vilket innebär att utvärdera vad du realistiskt kan åstadkomma med den återstående budgeten och tiden och vilken handlingsplan som tar dig dit. Om du behöver spendera tid på att täcka gammal mark för att applicera fixar, se till att inkludera detta i dina beräkningar.

Prioritera korrigeringar

Du kommer förmodligen att ha flera problem att lösa. Du kan till och med ha dussintals, vilket kan kännas överväldigande. Använd Eisenhower-matrisen för att lista de fixar du behöver göra och rangordna dem efter prioritet.

Granska först din lista över fixar. Bestäm om varje åtgärd är brådskande och viktig. Detta avslöjar ordningen du bör närma dig fixarna. Fixar som är brådskande och viktiga bör tacklas först, följt av dem som är viktiga men inte brådskande. Om möjligt, delegera de viktiga men inte brådskande fixarna och ta bara på dig de fixar som inte är markerade som varken brådskande eller viktiga om du har budgeten och tiden.

Granska laget

Om ett projekt är på väg mot misslyckande på grund av problem inom teamet kan en omstrukturering vara på sin plats. Från bristande teknisk kunskap till dåligt ledarskap och konflikter inom teamet finns det dussintals skäl till varför ett team kan vara framgångsrikt.

Eftersom omstrukturering av ditt projekt har potential att orsaka fler problem om det inte genomförs korrekt är det ingen åtgärd att ta lättvindigt. Oavsett om du tar in nya medarbetare för att erbjuda en ny synvinkel eller omfördelar ansvar bör du involvera teamet i processen för att undvika överraskningar.

Outsourca projektet

Slutligen, om du har följt dessa steg och ditt projekt fortfarande är på väg att misslyckas, överväg att outsourca projektet. Outsourcing kan ge ny energi åt ett projekt samtidigt som det frigör ditt interna team för att hantera nya utmaningar.

Outsourcing är ett utmärkt sätt att få ett misslyckat projekt tillbaka på rätt spår, även när du arbetar med snäva tidsramar. På WeAssemble är vi experter på att sätta ihop flexibla och kostnadseffektiva offshore-team baserade i Indien, bestående av högkvalificerade mjukvaruutvecklare och specialister som anställs för att uppfylla dina exakta projektbehov. Kontakta oss för att ansluta till kompetenta fullstack-utvecklare, QA-ingenjörer, UX-designers och mer.

Förstå grunderna

Förstå grunderna

Hur vanligt är projektmisslyckanden?
Gartner har tidigare uppskattat att 60 % av projekten misslyckas. Den reviderade dock denna statistik 2017 och angav att den tidigare procentsatsen var för konservativ och det verkliga antalet är närmare 85 %.
Varför misslyckas de flesta IT-programvaruprojekt?
IT-programvaruprojekt misslyckas av en rad olika anledningar, inklusive bristande förståelse för ett företags behov och mål, konflikter mellan teammedlemmar, dålig planering, kommunikationsavbrott, brist på nödvändiga färdigheter och omfattningskrypning. Många av de främsta faktorerna orsakas av mänskliga fel eller problem.
Hur vet man om ett projekt misslyckas?
Även om det inte finns några specifika varningstecken som indikerar att ett projekt kan misslyckas, kan regelbunden bedömning av framsteg och teamdynamik hjälpa till att identifiera problem som kan få projektet att gå av stapeln. Till exempel, om du inte har planerat för risker eller känner att projektet är riskfritt, processer inte följs, teamet kämpar med regelbundna felkommunikationer och du inte håller dig till en plan, kan du förvänta dig ditt projekt att börja gå utom kontroll snabbt.
Hur räddar jag ett misslyckat programvaruprojekt?
I den här artikeln har vi beskrivit de fem viktiga stegen du bör ta för att rädda ett misslyckat programvaruprojekt och undvika affärsskadliga katastrofer. Exakt hur du tillämpar dessa lärdomar beror på ditt projekt och de problem du står inför. Ändå kommer noggrann analys av projektet att hjälpa dig att identifiera dina problem och därmed dina lösningar.
Förstå grunderna

SENASTE ARTIKLARNA

Vi sätter ihop, du skalar upp

Vi samlar ditt offshore-team, administrationen, personalresurserna och förser dig med en dedikerad europeisk kontaktperson så att du kan fokusera på det du gör bäst - växa!

Låt oss hjälpa dig att sätta ihop ditt utvecklingsteam

Låt oss hjälpa dig att skräddarsy ditt team efter dina behov. Har du frågor kring våra processer? Är du redo att utöka ditt team? Fyll i formuläret så kontaktar vår engagerade personal dig inom 24 arbetstimmar.