Angular vs JQuery: Kan den ena ersätta den andra?

Angular vs JQuery: Kan den ena ersätta den andra?

Detta är en mycket vanlig fråga av de som antingen är nya på båda sidor eller behöver information för att jämföra dem. Denna angular vs jquery-artikel kommer att täcka 5 viktiga ämnen som kommer att informera dig om deras skillnader och svara på dina frågor.

Täckta ämnen: hastighet, storlek, lyhördhet, etc.

  1. Speed

När Angular-applikationer växer i komplexitet kan de bli långsamma eftersom de måste bearbetas vid varje tangenttryckning, medan JQuery endast utförts när uppdateringar har gjorts. Detta resulterar i en mycket snabbare process för Angular eftersom det utnyttjar cachning av data från tidigare förfrågningar, så ingen bearbetning behöver äga rum om ingenting har ändrats sedan senast, vilket kraftigt minskar laddningstiderna och gör saker mer flytande för användarna. Svartiden för Angular är generellt något långsammare än för JQuery, men det är marginellt och märks inte av för de flesta användare.

  1. Storlek

När du laddar ner hela jQuery-biblioteket är den totala filstorleken mindre än 1 MB. Men om du skulle göra samma sak för Angular (genom att använda deras officiella mall), skulle det vara över 30 MB! Detta gör en massiv skillnad när du vill inkludera detta på din webbplats eftersom det kan ta lite tid beroende på anslutningshastighet. Trots Angulars större storlek hävdar utvecklare att de inte behöver oroa sig för prestandafrågor eller optimering, vilket innebär att allt körs superjämnt utan några avbrott 🙂

  1. Reaktionsförmåga

På grund av hur snabbt javascript är, är det bra på att hantera små ändringar i DOM utan att behöva rendera om hela programmet. Angular, på grund av sitt tunga användande av HTML-deklarativa mallar som helt ersätts med uppdaterade data, kan inte hantera dessa små ändringar lika enkelt eftersom det behöver rendera om hela programmet bara för några ändringar, vilket är varför du kommer att märka en fördröjning när du använder Angular jämfört med jQuery.

  1. Felsökning

Den här punkten är mycket viktig eftersom felsökning manuellt i ett ramverk kanske är extremt enkelt, men i ett annat kanske det inte är så enkelt eller till och med möjligt alls! Denna information hjälper utvecklare att välja ett ramverk baserat på deras preferens och om de vill ha något snabbt men ändå avancerat nog för mer komplexa problem. I allmänhet är jQuery mycket lättare att felsöka än Angular, men detta aspekt beror också till stor del på projektet du arbetar med och vem din frontend-utvecklare är.

  1. Inlärningskurva

Inlärningskurvan för både Angular och JQuery är faktiskt ganska liknande när det gäller hur lång tid det tar för en ny elev att komma ikapp. Men när det gäller avancerade funktioner har Angular mer att erbjuda, vilket kan göra saker mycket mer komplexa för utvecklare med låg erfarenhet. Det enda sättet att veta vad du behöver är att testa båda ramverken själv och se vad som fungerar bäst för ditt projekt!

Vad är AngularJS?

Angular är ett ramverk för webbapplikationer med öppen källkod som ursprungligen släpptes år 2010. Det används för att skapa ensidiga applikationer som kan köras på stationära, mobila eller surfplattor med hög hastighet och prestanda. Dess mål är att förenkla både utveckling och testning av sådana applikationer genom att endast tillhandahålla ett språk (Javascript) för både klient- och serversidan av projektet. Misko Hevery leder detta projekt på Google som har blivit populärt bland utvecklare eftersom det implementerar funktioner som är nödvändiga för moderna webbapplikationer utan att lägga till för mycket komplexitet 🙂

Vad är jQuery?

jQuery: Ett otroligt snabbt, litet och funktionsrikt JavaScript-bibliotek. Det gör saker som HTML-dokumentövergång och manipulering, händelsehantering, animering och Ajax mycket enklare med ett lättanvänt API som fungerar i en mängd webbläsare. Oavsett om du vill lägga till flashig animation på en webbsida eller skapa en snabb och robust JavaScript-driven webbplats, är jQuery vägen att gå!

Hur jämför det med JQuery?

Fantastiskt snabbt: Angular är konstruerat för att vara superhögt och dess mål är att hantera alla de enklaste uppgifterna lätt, som att skapa dynamiska vyer, animationer och hantera händelser med hög hastighet. jQuery å andra sidan kan inte konkurrera med Angular när det gäller hastighet, men detta betyder inte att det inte är lämpligt för många applikationer som måste uppfylla vissa krav som enkel kodbas eller responsiv design osv.

Komplex och tung: Angular implementerar funktioner som kan vara ganska komplexa (som beroendeinjektion), vilket gör det tungt både i termer av storlek och bearbetningsbelastning 🙂 jQuery har dock inte dessa avancerade komponenter, så du kommer att märka att saker är mycket lättare jämfört med Angular eftersom det finns färre kodrader som körs bakom kulisserna.

Oöverträffad webbläsarkompatibilitet: Med hjälp av jQuery-plugins (som jquery-uirefresh eller jquery-mobile) är det möjligt att integrera funktioner som endast är tillgängliga i moderna webbläsare som HTML5 Drag and Drop till exempel. AngularJS använder å andra sidan alla nativa JavaScript-funktioner, vilket innebär att du aldrig kommer att vara begränsad av dina användares webbläsares kapacitet.

Enkelhet när det är som bäst: jQuery kan hantera allt med bara enkla JavaScript-kommandon eftersom det inte använder den avancerade syntaxen som Angular gör; detta gör det enklare att implementera komplexa funktioner med jQuery, men att skriva kod kräver fler kodrader jämfört med Angular, vilket gör felsökning mycket svårare.

Vilken ska jag välja?

Beslutet om att använda något av dessa ramverk eller inte beror på projektet du arbetar med och ditt teams kunskaper om Javascript. JQuery är lättare att lära sig om men Angular har mer avancerade funktioner som är bättre lämpade för större applikationer som har många dynamiska vyer, animationer eller komplexa bearbetningsfunktioner etc. jQuery lyser verkligen när det kommer till webbläsarkompatibilitet eftersom plugins är kompatibla med alla webbläsare medan Angular kör inbyggda Javascript-kommandon så vissa funktioner kanske inte fungerar på äldre enheter vilket kan vara problematiskt om du behöver en dedikerad design för responsiv webbdesign.

Varför ska du använda AngularJS för ditt nästa projekt?

I korthet: Angular blir allt mer populärt som ett front-end-ramverk för att bygga ensidiga applikationer.

Det finns många skäl till varför webbutvecklare bör överväga att använda det i sitt nästa webbutvecklingsprojekt, plus att vi kommer att lista de 3 huvudsakliga faktorerna nedan:

1) Det minskar kodens komplexitet och förbättrar läsbarheten

Angular implementerar funktioner som beroendeinjektion, vilket gör det möjligt att skriva endast små bitar av välskriven kod som lätt kan testas och felsökas av ditt team. Du kommer att tacka dig själv för att ha valt detta ramverk om du planerar att släppa en uppdatering med många ändringar eftersom felsökning av AngularJS är mycket enklare än andra JavaScript-ramverk eftersom det finns färre kodrader som körs samtidigt. jQuery-komponenter erbjuder inte dessa avancerade funktioner, så om din applikation helt enkelt kräver grundläggande funktionalitet är Angular vägen att gå.

2) Kraftfulla verktyg för att skapa fantastiska användargränssnittsinteraktioner

Angular är fullpackat med nyckelfunktioner som kan användas för att skapa imponerande webbapplikationer. Några av dessa inkluderar tvåvägs databindning som uppdaterar DOM automatiskt när modelldata ändras, direktiv (dessa är anpassade HTML-element som kan återanvändas i hela ditt projekt), ng-repeat (som replikerar HTML-kod genom att iterera genom en samling), etc. Nya funktioner läggs till Angular hela tiden, så om du vill bygga flexibla applikationer som kan växa enkelt, välj AngularJS som ditt ramverk eftersom det har en aktiv gemenskap som utvecklar nya moduler och tillägg regelbundet.

3) Enormt supportnätverk med hundratals handledningar

Det främsta skälet till att du bör välja AngularJS som ditt ramverk är dess fantastiska gemenskap. Varje Angular-projekt stöds av en stor gemenskap av utvecklare som kan hjälpa dig att förstå de många funktionerna och bästa praxis, och de kommer också att finnas där för att besvara dina frågor och ge användbara insikter. På Google I/O 2014 byggdes över 600 appar med hjälp av AngularJS, vilket visar att populariteten för detta ramverk stadigt har ökat sedan det först släpptes.

Vem kan dra nytta av att använda detta ramverk?

AngularJS är ett ramverk byggt för att bygga dynamiska och interaktiva webbappar. Det ger fantastiska verktyg för att skapa skalbara användargränssnitt som kan användas för att driva många olika typer av applikationer från webbplatser för sociala medier, e-handelsportaler eller till och med komplexa företagsprogram. Om du planerar att bygga en anpassad app som kräver mer än grundläggande funktionalitet är det här rätt väg att gå eftersom Angular har allt du behöver, direkt ur lådan. Till exempel gör det det enkelt att bygga funktionsrika appar med liten ansträngning, varför det har blivit så populärt bland utvecklare som vill utveckla ren och välorganiserad kod på kort tid.

För- och nackdelar med Angular vs JQuery

Angular erbjuder många fördelar som JQuery inte tillhandahåller. Det är utmärkt för att bygga interaktiva användargränssnitt på front-end, vilket innebär att det inte finns något behov av tråkig backend-kodning eftersom det använder JSON för att kommunicera med servern. Koden är också mycket renare och lättare att läsa, så om du arbetar i ett team kommer detta göra alla medlemmar effektivare eftersom det kommer att finnas färre buggar och mindre tid spenderad på att fixa dem.

Men Angular är ett helt annat programmeringsspråk, så du kan inte förvänta dig att dina utvecklare förstår vad de gör omedelbart, även om de har arbetat med Javascript tidigare. Detta är en av de främsta anledningarna till varför många företag väljer att använda båda ramverken eftersom varje utvecklare vanligtvis specialiserar sig på bara en typ av teknologi. Om du vill lära dig mer om detta kan du besöka vår webbplats för Angular-utvecklare.

Om du planerar att bygga en enkel app som kräver grundläggande front-end-funktionalitet för att driva backend-uppgifter kan JQuery vara ett bra val eftersom det är extremt lätt att använda och har funnits länge, så det kommer alltid att finnas gott om resurser tillgängliga online.

SENASTE ARTIKLARNA

Vi sätter ihop, du skalar upp

Vi samlar ditt offshore-team, administrationen, personalresurserna och förser dig med en dedikerad europeisk kontaktperson så att du kan fokusera på det du gör bäst - växa!

Låt oss hjälpa dig att sätta ihop ditt utvecklingsteam

Låt oss hjälpa dig att skräddarsy ditt team efter dina behov. Har du frågor kring våra processer? Är du redo att utöka ditt team? Fyll i formuläret så kontaktar vår engagerade personal dig inom 24 arbetstimmar.