7 ledande tekniktrender för 2023

7 ledande tekniktrender för 2023

IT berör varje aspekt av våra liv; det har hjälpt till att införa självscannrar i stormarknader, sammanhängande omnichannel varumärkesupplevelser och är drivkraften bakom maskininlärningsteknologier som förutsäger patienters risk för hjärtsvikt och andra dödliga sjukdomar. Faktum är att Statista förutspår att intäkterna på IT-tjänstemarknaden kommer att nå en marknadsvolym på 1,57 biljoner dollar år 2027, med en årlig tillväxttakt på 7,1%.

Det är ingen överraskning att företag investerar i sina programvaruutvecklingsteam, med miljontals studenter runt om i världen som förbereder sig för karriärer inom branschen. Bara i Indien uppskattas det att över 1,5 miljoner studenter tar examen med ingenjörsutbildningar varje år. Men för att lyckas måste de ligga i framkant av programvaruutveckling och teknologiska trender.

Från framväxande programmeringsspråk till nya tillvägagångssätt för programvaruutveckling finns det otaliga möjligheter för företag och blivande utvecklare att komma en bit före konkurrensen genom att anta nya trender innan de når den breda massan. Här är de 7 främsta tekniktrenderna som vi förutspår kommer att definiera programvaruutvecklingsbranschen år 2023.

Topp 7 mjukvaruutvecklingstekniker och -verktyg för 2023

När 2023 närmar sig, låt oss ta en närmare titt på några av de hetaste teknikerna som kommer att toppa trendlistorna under det kommande året.

Progressiva webbapplikationer

Progressiva webbapplikationer, eller PWAs, blandar de bästa delarna av mobila och webbapplikationer för att skapa en webbplats som är pålitlig, installationsbar och responsiv. Istället för att be användare ladda ner en produkt från en appbutik tillåter PWAs dem att omedelbart få tillgång till ett varumärkes tjänster i vilken webbläsare som helst samtidigt som de behåller de omtyckta egenskaperna hos en nativ mobilapp.

PWAs kan nå vem som helst, var som helst i världen, på vilken enhet som helst med en enda kodbas och syftar till att göra kapaciteter som tidigare var begränsade till plattformspecifika appar tillgängliga via webben med hjälp av moderna API:er. För användare innebär detta mer konsekventa upplevelser med företag; för företag innebär detta förbättrad varumärkesuppfattning och prestanda.

Rost

Trots populariteten av Python, JavaScript och C++ fortsätter programutvecklare att lära sig nya programmeringsspråk för att hjälpa till att lösa specifika problem.

Rust är ett sådant framväxande språk, med en ökning av användningen med 31% mellan 2020 och 2022 och förväntas bara växa. Rust har blivit alltmer populärt bland utvecklare som ett alternativ till C++ eftersom det kan hjälpa till att undvika säkerhetsproblem relaterade till minnet.

Ursprungligen lanserat 2010 av Mozilla, är det populärt bland utvecklare som prioriterar säkerhet och minnessäkerhet och används av AWS, Google och Microsoft för att skriva säker kod. År 2021 anslöt sig Microsoft till Mozilla som en av grundmedlemmarna i Rust Foundation och bildade ett Rust-programmerteam.

5G

5G är den senaste generationen av mobilnät. Genom att minska latensen erbjuder 5G ökat stöd för IoT-enheter, underlättar vår uppkopplade värld och ökar effektiviteten i kritiska hälso-, tillverknings- och transporttjänster. Med snabbare anslutningshastigheter, utökad bandbredd och överlägsen prestanda kommer 5G-drivna lösningar att vara otroligt robusta och responsiva.

För konsumenter innebär dessa framsteg inom mobilteknik snabbare anslutningshastigheter och laddningstider, vilket gör det möjligt för människor att göra mer med sina enheter. För företag och utvecklare kommer 5G att vara avgörande för att leverera avancerade teknologier som augmented reality och stödja molnbaserad databehandling, inklusive spel tjänster.

Det är ingen överraskning att många ledande företag investerar i 5G-applikationer, inklusive revolutionerande medicinska appar som kopplar ihop isolerade patienter med läkare och intelligenta program som anpassar den detaljhandelsupplevelsen. Vi kan förvänta oss att se ökad adoptionstakt under 2023.

Serverlös

Serverless computing innebär att molnleverantörer hanterar sina användares servrar å deras vägnar, vilket möjliggör körning av kod för nästan vilken applikation som helst utan att behöva hantera servrar själva.

Även om denna modell inte är tekniskt sett helt ”serverless” eftersom den inte helt gör sig av med servrar, kan slutanvändaren arbeta inom molnet utan en server. Istället tilldelar molnleverantören maskinresurser, inklusive teknologier för att köra kod och hantera integrerade applikationer, baserat på efterfrågan.

För utvecklare minskar serverless behovet av kapacitetsplanering, skalning och fysiska servrar. Det minskar kostnader, förbättrar produktiviteten och stödjer skalbarhet. En av de mest populära supportrarna av serverlösa applikationer är AWS Lambda, som låter utvecklare bygga webbapplikationer, bearbeta data och automatisera processer som databashantering och dokumentindexering. De mest populära språken bland Lambda-användare är Python och Node.js.

Serverless är framtidens molndator, och med utvecklingsverktyg som Serverless Framework som kommer in på marknaden, vilket stöder automatisk skalning av appar på AWS Lambda, är det viktigt för utvecklare att förstå omfattningen av dess möjligheter.

Som Gartner uttrycker det: ”Serverlösa arkitekturer möjliggör för mjukvaruutvecklare att fokusera på vad de bör göra – skriva kod och optimera applikationsdesign – vilket skapar utrymme för affärsagilitet.”

3d-utskrivning

Först introducerad på 1980-talet är 3D-utskrift inte på något sätt en ny teknik. Men medan den en gång betraktades som lämplig endast för att producera estetiska prototyper, har den nu ett omfattande spektrum av tillämpningar.

Många av de mest fascinerande och innovativa användningarna av 3D-utskrift finns inom hälsosektorn; anpassningsbara CAD-modeller kan användas för att producera proteser, benrepliker för patienter och kirurgiska verktyg. Utvecklare som är intresserade av att arbeta med 3D-utskriftsteknik, med verktyg som Fusion 360, Solidworks och Blender, bör fräscha upp sina kunskaper om maskininlärning och modellering.

Metaverse

Oavsett om du är ett fan av Meta eller inte finns det ingen förnekelse av att Metaverse har dominerat teknologidiskussioner år 2022. Många tror att Metaverse är framtiden, där allt från sociala träffar till e-handelstransaktioner börjar äga rum i denna digitala representation av vår värld.

Utvecklare som vill investera i sin framtid i denna värld måste överväga de teknologier som kommer att utgöra dess grund. Metaverse kommer att existera inom webb 3.0, där förstärkt, virtuell och blandad verklighet underlättar användarinteraktioner. Företag som Amazon påstås gå så långt som att anställa utvecklare för att arbeta med Metaverse-teknologier.

Det finns en tydlig möjlighet här för både företag och utvecklare att dra nytta av metaverse genom att skilja sig från konkurrensen och engagera sig med kunder på nya och innovativa sätt. Utmaningen för utvecklare kommer att vara att skapa nya sätt för användare att ansluta via sina enheter i en värld som inte är fysisk, vilket kommer att kräva kunskap om programmering, XR-teknologier, SDK:er och eventuellt animation.

Pytonorm

Även om Python inte är ett nytt programmeringsspråk växer dess popularitet ständigt. Utvecklare som vill ligga i framkant av innovation bör investera tid i att lära sig Python eftersom det allmänt anses vara det bästa språket för många av de hetaste teknologierna som kommer att definiera 2023, inklusive maskininlärning och stora datamängder.

Förstå grunderna

Förstå grunderna

Vad är en progressiv webbapp?
En progressiv webbapp, eller PWA, är en applikation som levereras via webben som kan laddas även när användaren inte har tillgång till internet och använder de senaste webbfunktionerna för att ge användarna en upplevelse som liknar inhemska mobilapplikationer. De är vanligtvis byggda med HTML, CSS och JavaScript.
Vad är nästa stora sak inom mjukvara?
Forskning tyder på att mjukvaruutvecklare har varit särskilt intresserade av att använda Rust, med tredubbling av användningen mellan 2020 och 2022.
Vad är en teknisk trend?
Tekniska trender visar de förändringar som sker inom mjukvaruutvecklingsbranschen. Till exempel lyfter de fram nya produkter som utvecklare använder eller metoder som börjar bli vanliga. Det är viktigt för branschledare att hålla koll på trenderna för att ligga före konkurrenterna.
 Förstå grunderna

SENASTE ARTIKLARNA

Vi sätter ihop, du skalar upp

Vi samlar ditt offshore-team, administrationen, personalresurserna och förser dig med en dedikerad europeisk kontaktperson så att du kan fokusera på det du gör bäst - växa!

Låt oss hjälpa dig att sätta ihop ditt utvecklingsteam

Låt oss hjälpa dig att skräddarsy ditt team efter dina behov. Har du frågor kring våra processer? Är du redo att utöka ditt team? Fyll i formuläret så kontaktar vår engagerade personal dig inom 24 arbetstimmar.