5 Fördelar med att välja AureliaJS framför AngularJS

5 Fördelar med att välja AureliaJS framför AngularJS

När landskapet för webbutveckling ständigt utvecklas står utvecklare inför många val när det gäller att välja ett JavaScript-ramverk för att bygga applikationer. Under flera år har AngularJS varit det främsta valet för många utvecklare. Men på senare tid har modernare ramverk som AureliaJS blivit populära på grund av deras breda utbud av fördelar som gör dem mer lämpliga för många projekt.

I den här artikeln kommer vi att hjälpa dig att avgöra om du bör övergå från AngularJS till AureliaJS genom att framhäva deras funktioner, fördelar och nackdelar, samt utforska de fem huvudsakliga fördelarna med att välja AureliaJS över AngularJS.

Jämförelse av AureliaJS och AngularJS: skillnaden mellan Angular och Aurelia

Innan vi kan gå in på fördelarna med att välja AureliaJS över AngularJS behöver vi förstå vad dessa två ramverk är, hur de används och vilka deras viktigaste fördelar och skillnader är.

Vad är AngularJS?

AngularJS är ett öppen källkods JavaScript-ramverk som skapades av Google för att användas vid utveckling av dynamiska, enskilda webbapplikationer. AngularJS använder deklarativ programmering och tvåvägs databindning för att underlätta för utvecklare att hantera och manipulera komplexa datastrukturer.

Fördelar med AngularJS

  • Robust och mogen: AngularJS lanserades först 2010 och har ett bevisat framgångsrekord. Det stöds också av en stor community av utvecklare. Det har utvecklats till ett moget ekosystem som erbjuder en mängd resurser, bibliotek och verktyg för att stödja utvecklare som arbetar med ramverket.
  • Omfattande lista över funktioner: Det här ramverket erbjuder ett brett utbud av funktioner som stöder produktutveckling från början till slut, inklusive tvåvägs databindning, beroendeinjektion och ett kraftfullt direktivsystem.
  • Stöttas av Google: AngularJS stöds av Google, vilket garanterar långsiktigt stöd och uppdateringar. Detta stöd ger en nivå av stabilitet och förtroende för utvecklare och organisationer som använder ramverket.

Nackdelar med AngularJS

  • Brant inlärningskurva: För dem som är nya inom webbutveckling kan AngularJS vara svårt att lära sig. Dess komplexa koncept och unika syntax kan utgöra utmaningar för utvecklare som inte är bekanta med ramverket.
  • Prestandaproblem: AngularJS kan lida av prestandaproblem i storskaliga applikationer på grund av sitt beroende av tvåvägs databindning och digest-cykeln. Detta kan leda till långsam prestanda och svårigheter att skala applikationer när de växer i storlek och komplexitet.
  • Inte längre stöttat: Sedan början av 2022 stöds inte längre AngularJS av Google. Det utfärdar inga uppdateringar för att fixa säkerhetsproblem och webbläsarkompatibilitet, vilket kan orsaka problem för utvecklare. Angular (2)+ finns tillgängligt som en komplett omskrivning av AngularJS, vilket kan orsaka förvirring vid sökning efter resurser eller kompatibilitet. Detta kan göra det svårt för utvecklare att hitta relevant information och support, särskilt eftersom AngularJS-communityt fortsätter att övergå till Angular.

Vad är AureliaJS?

AureliaJS är ett alternativt öppen källkods JavaScript-ramverk utvecklat av Rob Eisenberg för att stödja webbstandarder, modularitet och framtidsinriktad design. AureliaJS är ett idealiskt val för att bygga webbapplikationer på grund av dess omfattande anpassningsmöjligheter.

Fördelar med AureliaJS

  • Följer webbstandarder: AureliaJS är byggt med fokus på webbstandarder och erbjuder en framtidsbeständig grund för webbapplikationer. Genom att följa dessa standarder säkerställer AureliaJS att applikationer som byggs med ramverket är kompatibla med moderna webbläsare och följer bästa praxis. Denna efterlevnad minskar också risken för problem i takt med att webbläsare och webbtekniker utvecklas.
  • Modulär arkitektur: AureliaJS har en modulär arkitektur som gör det möjligt för utvecklare att välja de funktioner de behöver, vilket minskar onödig kod och förbättrar prestandan. Som ett resultat kan utvecklare bygga applikationer med en smidig och effektiv kodbas, vilket underlättar underhåll och skalning av projekt i framtiden.
  • Intuitiv syntax: AureliaJS erbjuder en ren och intuitiv syntax som är lätt att lära sig och förstå. Denna syntax gör det möjligt för utvecklare med olika erfarenhetsnivåer att snabbt bli skickliga på att använda AureliaJS.

Användningsområden för AureliaJS

  • Bygga enskilda webbsidor (SPAs): AureliaJS är ett utmärkt val för att utveckla SPAs på grund av sina kraftfulla ruttningsfunktioner, effektiva renderingsmotor och modulära arkitektur.
  • Utveckla anpassade element och komponenter: Med AureliaJS kan utvecklare skapa återanvändbara anpassade element och komponenter som förenklar utvecklingen av komplexa användargränssnitt och främjar underhållbar kod.
  • Skapa skalbara, modulära och underhållbara applikationer: AureliaJS passar bra för att bygga skalbara applikationer. Dess modulära arkitektur och efterlevnad av webbstandarder innebär att applikationer som byggs med AureliaJS kan utvecklas över tid samtidigt som de förblir lätta att underhålla.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan AureliaJS och AngularJS?

Komponentbaserad arkitektur

Både AureliaJS och AngularJS följer en komponentbaserad arkitektur som främjar modularitet och återanvändning av kod. Dock använder de olika tillvägagångssätt för att hantera dessa komponenter.

I AngularJS skapas komponenter med hjälp av direktiv, vilka är ett sätt att utvidga HTML och skapa återanvändbara UI-element. Dock kan AngularJS-direktiv vara komplexa och kräva en djupare förståelse av ramverkets intrikata funktioner.

AureliaJS förenklar å andra sidan skapandet av komponenter genom att använda anpassade element, som är nativa för webbplattformen. Detta tillvägagångssätt är mer intuitivt och följer webbstandarder, vilket gör det enklare att skapa och återanvända komponenter över olika projekt.

Beroendeinsprutning

Beroendeinsprutning är en väsentlig del av båda ramverken och hjälper utvecklare att hantera beroenden mellan komponenter, vilket främjar modularitet. AureliaJS erbjuder dock ett mer enkelt och flexibelt system för beroendeinsprutning jämfört med AngularJS.

I AureliaJS är beroendeinsprutningsbehållaren högt konfigurerbar och kan enkelt utökas för att stödja olika användningsfall. Denna flexibilitet gör det möjligt för utvecklare att bygga mer skalbara och underhållbara applikationer. Å andra sidan kan AngularJS: s system för beroendeinsprutning vara mer stelt och mindre anpassningsbart för olika projektkrav.

Templering

Templering är en annan viktig aspekt av webbutveckling, och både AureliaJS och AngularJS tillhandahåller sina egna templatsystem.

AngularJS använder en templatsyntax som blandar HTML med Angular-specifika märkningar, såsom direktiv och filter. Detta tillvägagångssätt kan vara kraftfullt, men det kan också ha en brant inlärningskurva som kan vara förvirrande för nya utvecklare.

AureliaJS: s templatsystem är mer i linje med webbstandarder och använder anpassade element, attribut och malliteraler. Detta tillvägagångssätt förenklar inlärningsprocessen för utvecklare och säkerställer bättre kompatibilitet med moderna webbläsare och framtida webbstandarder.

Community och ekosystem

Communityn och ekosystemet runt ett ramverk spelar en avgörande roll för dess adoption och framgång. AngularJS gynnas av en stor och mogen community med många resurser, bibliotek och verktyg från tredje part. Dock är det viktigt att tänka på att populariteten och stödet för AngularJS kan minska över tiden, eftersom AngularJS har ersatts av Angular (2+).

AureliaJS har en mindre, men växande community av engagerade utvecklare. Ramverkets engagemang för webbstandarder, ren syntax och modulär arkitektur har lockat utvecklare som letar efter en mer modern och framtidssäker lösning. I takt med att AureliaJS-communityn fortsätter att växa kommer också resurserna och ekosystemet runt det att utvecklas.

Inlärningskurva och utvecklarupplevelse

Inlärningskurvan och den övergripande utvecklarupplevelsen kan ha en betydande inverkan på ett projekts framgång och teamets produktivitet. AngularJS är känt för sin branta inlärningskurva, särskilt för utvecklare som är nya inom webbutveckling eller ramverket självt. Även om denna komplexitet stödjer skapandet av komplexa applikationer kan den också sakta ner utvecklingen och öka risken för fel eller svårigheter att underhålla kodbasen.

Å andra sidan erbjuder AureliaJS en mer tillgänglig syntax och följer webbstandarder, vilket gör det lättare för utvecklare att lära sig och arbeta med ramverket. Dess fokus på enkelhet och modularitet möjliggör en trevligare utvecklarupplevelse och kan leda till ökad produktivitet och projektframgång.

Prestanda

Både AureliaJS och AngularJS har sina styrkor och svagheter när det gäller prestanda. För det första är AureliaJS utformat för att vara lättviktigt och modulärt, vilket gör det till ett utmärkt val för utvecklare som vill bygga snabba och responsiva appar. Dess effektiva renderingssystem och data-bindningssystem minimerar överbelastningen förknippad med DOM-manipulation och uppdateringar, vilket leder till bättre prestanda i komplexa applikationer.

Jämfört med detta kan AngularJS ibland ha problem med prestanda, särskilt i storskaliga applikationer. Ramverkets tvåvägsdata-bindningsmekanism, även om den är kraftfull, kan leda till prestandaproblem när hanteringen av ett stort antal bindningar. AngularJS: s ”digest cycle”, som är ansvarig för att upptäcka och sprida ändringar i applikationen, kan ibland orsaka flaskhalsar.

Verktyg och ekosystem

Verktygen och ekosystemet runt ett ramverk spelar en avgörande roll för dess användning och framgång. AngularJS gynnas av ett stort och moget ekosystem, med många bibliotek, tillägg och verktyg från tredje part som är tillgängliga för utvecklare. Dock är det viktigt att tänka på att populariteten och stödet för AngularJS kan minska över tiden, eftersom AngularJS har ersatts av Angular (2+).

AureliaJS har ett mindre, men växande ekosystem av verktyg och bibliotek. Även om det kanske inte erbjuder samma utbud av alternativ som AngularJS har ramverkets fokus på webbstandarder, ren syntax och modulär arkitektur lockat utvecklare som söker en mer modern och framtidssäker lösning. I takt med att AureliaJS-communityn fortsätter att växa kommer också resurserna och ekosystemet runt det att utvecklas.

Dokumentation och Läresurser

Kvaliteten på dokumentation och läresurser är avgörande för att utvecklare snabbt ska kunna anamma och effektivt använda ett ramverk. Eftersom AngularJS har funnits sedan 2010 finns det gott om dokumentation, handledningar och andra läresurser tillgängliga online – stöd från vänliga utvecklare är också bara ett klick bort. Dock kan ramverkets komplexitet vara svår för nykomlingar att navigera, även med de tillgängliga resurserna.

AureliaJS erbjuder också omfattande och välorganiserad dokumentation som täcker alla aspekter av ramverket. Även om antalet läresurser kan vara färre är de som finns tillgängliga mer fokuserade och lättbegripliga för nybörjare. Denna tillgänglighet underlättar för utvecklare att komma igång och bli kunniga i användningen av ramverket.

Community och Support

AngularJS har en etablerad och aktiv community som tillhandahåller en mängd kunskap och stöd för utvecklare som arbetar med ramverket. En viktig nackdel är dock att Google har avslutat stödet för ramverket i början av 2022 och uppmanat utvecklare att övergå till Angular (2+).

AureliaJS har en mindre men växande community av engagerade utvecklare. Ramverkets fokus på enkelhet, modularitet och efterlevnad av webbstandarder har lockat utvecklare som söker en mer modern och hållbar lösning. I takt med att AureliaJS-communityn fortsätter att växa kommer även det tillgängliga stödet och resurserna att öka.

Uppgraderbarhet

När det gäller uppgraderbarhet stöds inte längre AngularJS av Google, så inga framtida uppdateringar kommer att göras. AureliaJS, med sitt fokus på webbstandarder och modulär arkitektur, erbjuder en enklare väg för att uppgradera applikationer när nya versioner av ramverket släpps.

Användningsområden och verkliga exempel

Utvecklare har använt AureliaJS i otaliga applikationer, inklusive e-handelsplattformar, innehållshanteringssystem och SaaS-produkter. Det är lämpligt för småskaliga projekt och stora företagsapplikationer tack vare dess rena syntax, modulära arkitektur och prestandaoptimeringar. Några exempel på företag som har använt AureliaJS inkluderar BTEA, Bahrain Tourism and Exhibitions Authority och VNext, ett globalt mjukvaruutvecklingsföretag.

AngularJS, som är ett äldre och etablerat ramverk, har använts i talrika verkliga tillämpningar inom olika branscher, som Google, IBM och Microsoft. Dessa företag har utnyttjat AngularJS för att bygga interna och kundvända applikationer. Det är dock viktigt att komma ihåg att många organisationer har börjat migrera till Angular (2+) eller andra moderna ramverk eftersom AngularJS har nått slutet av sin livscykel.

Tillgänglighet och internationell anpassning

Tillgänglighet och internationell anpassning är avgörande faktorer att beakta när man bygger webbapplikationer som riktar sig till en mångfaldig publik. AureliaJS erbjuder inbyggt stöd för internationell anpassning och lokaliseringsgenom i18n-tillägget, vilket förenklar processen att skapa flerspråkiga applikationer. Ramverkets engagemang för webbstandarder säkerställer också att det följer tillgänglighetsriktlinjer, såsom ARIA, vilket underlättar för utvecklare att bygga tillgängliga applikationer.

AngularJS ger stöd för internationell anpassning och lokaliseringsgenom AngularJS i18n-modulen. På grund av ramverkets användning av anpassade komponenter (som inte alltid följer bästa tillgänglighetspraxis) kan det vara utmanande att implementera tillgänglighetsfunktioner i AngularJS.

Testning och felsökning

Både AureliaJS och AngularJS erbjuder testnings- och felsökningsmöjligheter för att hjälpa utvecklare att bygga pålitliga och underhållbara applikationer. AureliaJS stöder olika testverktyg och bibliotek, inklusive Jest, Karma och Protractor. Ramverkets modulära arkitektur och beroendeinsprutningssystem gör det enkelt att skriva enhets- och integreringstester för enskilda komponenter och tjänster.

AngularJS stöder också olika testverktyg och bibliotek som Jasmine, Karma och Protractor. Ramverkets omfattande dokumentation och communityresurser kan hjälpa utvecklare att skapa testmiljöer och skriva testfall. Dock kan AngularJS:s komplexitet och användning av anpassade direktiv göra testning och felsökning mer utmanande jämfört med AureliaJS.

Skalbarhet och företagsberedskap

AureliaJS utmärker sig genom sin modulära arkitektur, prestandaoptimeringar och efterlevnad av webbstandarder, vilket gör det enkelt för utvecklare att bygga, underhålla och skala applikationer när kraven ökar. AureliaJS flexibla och skalbara natur möjliggör att organisationer kan utveckla anpassade lösningar baserat på sina specifika behov samtidigt som de bibehåller en framtidssäker kodbas.

AngularJS, trots att det är mycket används inom företagsapplikationer, kan stöta på skalbarhetsproblem på grund av sin tvåvägs data-bindningsmekanism och användning av anpassade direktiv. När dessa faktorer kombineras kan det utlösa prestandaproblem i storskaliga applikationer och minska förmågan för organisationer att underhålla sina AngularJS-projekt över tiden.

Mobil och stöd för progressiva webbapplikationer

AureliaJS erbjuder stöd för att bygga mobilapplikationer och progressiva webbapplikationer (PWA) genom sin integration med populära verktyg som Cordova och Aurelia CLI. Dessa integrationer möjliggör att utvecklare kan skapa responsiva, native-liknande upplevelser med offline-funktionalitet, vilket säkerställer att deras applikationer kan nås på olika enheter och plattformar.

AngularJS ger också stöd för att bygga mobilapplikationer och PWAs genom sin integration med verktyg som Ionic och Cordova. På grund av ramverkets ålder och prestandabegränsningar kan utvecklare stöta på utmaningar när de vill skapa applikationer med fokus på hög prestanda och responsivitet – två egenskaper som de flesta användare förväntar sig av applikationer idag.

5 fördelar med att välja AureliaJS framför AngularJS

Nu när vi har utforskat några av de viktigaste skillnaderna mellan dessa två populära ramverk är det dags för oss att gå djupare in på de fem huvudsakliga fördelarna med att välja Aurelia framför Angular.

1. Routing

AngularJS:s routingsystem kan vara otroligt svårt att arbeta med och utöka, särskilt i komplexa applikationer. Detta frontend-ramverk förlitar sig på en mer stel routingkonfiguration, vilket kan begränsa utvecklarnas förmåga att skapa avancerade routing-scenarier.

När man jämför detta med det faktum att AureliaJS tillhandahåller ett kraftfullt och flexibelt routingsystem som är enkelt att konfigurera och utöka, blir det tydligt varför det senare är överlägset. AureliaJS stöder inbäddad routing och låter utvecklare definiera rutter med enkel och läsbar syntax. Detta tillvägagångssätt möjliggör enkel skapande av komplexa applikationer och en mer underhållbar kodbas.

2. Efterlevnad av standarder

AngularJS förlitar sig ofta på anpassade attribut och element, som kanske inte överensstämmer med aktuella och framtida webbstandarder.

Å andra sidan har AureliaJS utformats för att följa webbstandarder, vilket säkerställer att applikationer som byggs med detta ramverk är kompatibla med moderna webbläsare och följer bästa praxis. Genom att välja AureliaJS kan utvecklare se till att deras applikationer håller sig uppdaterade med utvecklande webbstandarder och behåller bättre långsiktig kompatibilitet.

3. Stöd för många språk

AureliaJS stöder många populära programmeringsspråk, inklusive TypeScript, ECMAScript 2015 och nyare versioner av JavaScript. Denna imponerande flexibilitet innebär att utvecklare kan välja det språk som bäst passar deras behov och preferenser, vilket främjar en mer anpassningsbar utvecklingsmiljö.

I jämförelse fokuserar AngularJS främst på JavaScript och TypeScript, vilket skapar en barriär för utvecklare som föredrar att arbeta med andra språk.

AureliaJS:s språkstöd möjliggör att en bredare grupp utvecklare kan arbeta bekvämt med ramverket.

4. Skalbar HTML

AureliaJS gör det möjligt för utvecklare att skapa anpassade element och attribut, vilket ger större flexibilitet och återanvändbarhet av kod. Denna skalbarhet förenklar processen att bygga komplexa användargränssnitt och främjar en mer underhållbar kodbas.

Jämfört med det använder AngularJS anpassade direktiv, vilket kan vara olämpligt i bästa fall och besvärligt i värsta fall. Dessutom är de inte lika enkla att återanvända. AureliaJS:s tillvägagångssätt för utbyggbar HTML följer webbstandarder och främjar skapandet av mer modulära och skalbara applikationer.

5. Data binding

Även om både AureliaJS och AngularJS erbjuder möjligheter för data binding, ger AureliaJS en mer effektiv och prestandaoptimerad implementation. Dess tillvägagångssätt med enriktad data binding hjälper till att minimera potentiella prestandaproblem i storskaliga applikationer samtidigt som det erbjuder ett enkelt och intuitivt sätt att hantera data.

AngularJS använder å andra sidan tvåvägs data binding, vilket ibland kan leda till prestandaproblem i komplexa applikationer. Genom att anta AureliaJS:s enriktade data binding kan utvecklare säkerställa bättre applikationsprestanda och en smidigare användarupplevelse.

Även om både AureliaJS och AngularJS är kapabla JavaScript-ramverk för att bygga webbapplikationer erbjuder AureliaJS en rad fördelar som gör det till ett starkt alternativ, inklusive betoning på webbstandarder och ren syntax.

Slutord: Migrering till AureliaJS från AngularJS

Att migrera från AngularJS till AureliaJS kan vara en komplex process på grund av de två ramverkens olika arkitektoniska tillvägagångssätt och designfilosofier. Men fördelarna med att anta AureliaJS, som förbättrad prestanda, underhållbarhet och standardföljsamhet, kan göra migreringen värd ansträngningen för vissa projekt. Lyckligtvis har AureliaJS-teamet tillhandahållit resurser och vägledning för att övergå från AngularJS till AureliaJS.

Denna process behöver dock inte vara besvärlig med rätt stöd. Genom att outsourca migreringsprocessen och utvecklingen av framtida produkter till ett expertteam som ägnar sig åt detta kan du spara tid, pengar och stress. Kontakta WeAssemble för att utforska hur att bygga ett offshore-team kan hjälpa ditt företag att nå sina tillväxtmål.

Vanliga frågor

Vanliga frågor

Är Aurelia ett bra ramverk?
Ja, Aurelia är ett utmärkt ramverk för att bygga webbapplikationer. Med en ren och intuitiv syntax, en modulär arkitektur och fokus på webbstandarder är AureliaJS väl lämpat för en bred mångfald av utvecklingsprojekt.
Är Aurelia ett ramverk eller en bibliotek?
Aurelia är ett ramverk, inte en bibliotek. Men detta JavaScript-ramverk tillhandahåller en samling av bibliotek och verktyg för att hjälpa utvecklare att bygga webbapplikationer. Det inkluderar kärnfunktionaliteter som routing, data-binding och anpassade element, samt valfria bibliotek för ytterligare funktioner som validering och internationalisering.
Hur populärt är Aurelia-ramverket?
Även om Aurelia kanske inte är lika välkänt eller populärt som vissa andra JavaScript-ramverk har det en dedikerad och växande community av utvecklare som uppskattar dess följsamhet till webbstandarder, modulära arkitektur och ren syntax.
Vad är skillnaden mellan Aurelia och Angular?
Aurelia och Angular är båda JavaScript-ramverk som används för att bygga webbapplikationer. Dock skiljer de sig åt i sina designfilosofier, syntax och funktionssätt. Aurelia betonar webbstandarder, modularitet och utbyggbarhet, medan Angular är känt för sitt omfattande funktionsset och stöd från Google. Utvecklare kan föredra Aurelia för dess renare syntax, bättre prestanda och flexibilitet i språkstöd.
Vilka företag använder Aurelia?
Aurelia-webb-ramverket har antagits av olika företag inom olika branscher. Några anmärkningsvärda användare inkluderar Freska, Ordami och BTEK Software. Dessa företag har valt Aurelia för dess rena syntax, modulära arkitektur och åtagande för webbstandarder, vilket möjliggör att de kan bygga skalbara och underhållbara webbapplikationer.
Vanliga frågor

SENASTE ARTIKLARNA

Vi sätter ihop, du skalar upp

Vi samlar ditt offshore-team, administrationen, personalresurserna och förser dig med en dedikerad europeisk kontaktperson så att du kan fokusera på det du gör bäst - växa!

Låt oss hjälpa dig att sätta ihop ditt utvecklingsteam

Låt oss hjälpa dig att skräddarsy ditt team efter dina behov. Har du frågor kring våra processer? Är du redo att utöka ditt team? Fyll i formuläret så kontaktar vår engagerade personal dig inom 24 arbetstimmar.